Broccoli, quinoa şi orez brun, în meniul elevilor de la Sîg

Ministerul Educaţiei a publicat noile norme metodologice de aplicare a prevederilor ordonanței de urgență a guvernului nr. 72/2016 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Printre respectivele şcoli se regăseşte şi Liceul Tehnologic Sîg.
Astfel, copiii vor primi fie o masă caldă, pregătită în regim propriu, acolo unde există cantine autorizate, ori asigurată în regim catering, dacă şcoala dispune de spaţiu de servire a mesei, fie un pachet alimentar. Produsele vor fi distribuie sub formă ambalată, cu respectarea legislaţiei în vigoare privind condiţiile igienico-sanitare şi etichetate. Pentru grupele speciale de consumatori – copii cu diabet, intoleranţă la lactoză etc. – se va asigura regimul alimentar prescris de medicul specialist. Tipul de hrană de regim şi cantitatea necesară se prevăd în anexa la contractul de furnizare, fiind specificate pentru fiecare şcoală şi elev.

Fără ceapă prăjită în mâncare!

Oficialii au stabilit că la pregătirea mâncării pentru copii este interzis adaosul aditivilor alimentari, al conservanților ori al potențiatorilor de arome și gust. Uleiul necesar preparării va fi utilizat o singură dată, ceapa nu se va prăji, ci se va înăbuşi cu apă, iar sarea utilizată nu va conţine antiaglomeranți ori aditivi.
În plus, vor fi evitate asocierile alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite (de exemplu, la micul dejun nu se va servi ceai cu pâine cu gem, ci cu preparate din carne sau cu derivate lactate; în schimb se poate folosi lapte cu pâine cu gem sau cu biscuiți; la masa de prânz nu se vor servi felul 1 și felul 2 preponderente cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu găluște și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume). O altă condiţie estă să se evite mâncărurilor care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile (cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot). Nu se vor permite mâncărurile gen tocături prăjite, în timp ce ouăle vor fi servite ca omletă la cuptor și nu ca ochiuri românești sau prăjite. Ministerul mai recomandă îmbogățirea rației în vitamine și săruri minerale prin folosire de salate din crudități și adăugare de legume-frunze în supe și ciorbe şi interzice folosirea cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, cât și a ouălor fierte (nesecționate după fierbere).

Preparatele gătite şi servite în aceeaşi zi

La sugestia Institutului Naţional de Sănătate Publică, meniurile vor cuprinde ciorbă de legume, supă de pui cu legume, piure de morcov cu grătar de pui, sufleu de broccoli cu brânză, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, dovlecel umplut cu brânză la cuptor, tocană de legume cu orez brun, quinoa cu legume ori piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume.
Mâncarea livrată va fi gătită în dimineața zilei în care se servește, păstrându-se în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzatoare, conform legislației în vigoare.
Unitățile de învățământ în care se desfășoară programul au obligativitatea de a păstra 48 ore probe din alimentele servite copiilor, conform legislației în vigoare. Sumele aferente acordării drepturilor se suportă din bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale. Pentru implementarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, se alocă sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale.

3 Thoughts to “Broccoli, quinoa şi orez brun, în meniul elevilor de la Sîg”

  1. Anonim

    Astia sunt sanatosi la mansarda? Exact ceea ce NU mănâncă un copil/adolescent. Broccoli si orez brun… Nu spun ca nu ar fi sănătoase însă copiii nu vor manca niciodată dovlecei quinoa si aberatii culinare folosite pe la diete. E demostrat in fiecare casa. Prostie la superlativ.

  2. Anonim

    Nu este o aberatie! Daca copilului ii va fi foame va manca cu siguranta si asa se va invata sa manance normal, asta daca nu a invatat deja de acasa. Nu este normal si etic ca in meniul unui copil sa nu existe legume si fructe crute sau sa manance carne cu cartofi ori iahnie de fasole cu ceapa prajita!!!

  3. Nici eu nu cred ca este o aberatie!este vorba de educatie si obisnuinta, la cati dintre noi ni s-a intamplat sa nu ne placa ceva si dupa ce am gustat de mai multe ori si sa ne obisnuim cu gustul in final sa ne placa acel aliment.Da este foarte importamnt sa sa se obisnuiasca de mici cu consumul legumelor.Daca eliminam legumele ce putem manca carne,lactate si…

Leave a Comment